Demonernas hämnd

Sofia och Peter Bergtings fantasysvit för unga läsare har nu kommit fram till sitt slut med den sjätte delen, Demonernas hämnd. Fantasytecknaren Peter Bergting har med sina svartvita teckningar genomgående skapat stämning och livfullhet, spänning och skräck kring de varelser som befolkar världen kring skogsrået Lin.

Detta gäller i hög grad även denna sista del! Sofia Bergtings konkreta berättande samverkar fint med och stöds av de lätt avläsbara bilderna i varierande storlekar med sina tydliga, svartvita kontraster. Lin som var 12 år i första boken har nu blivit sexton. Hennes krafter har utvecklats och hon är inte längre den lilla flickan som söker sitt jag utan en ung kvinna full av den uråldriga Urkraften, snabbare och starkare än någon människa.

Liksom i föregående delar presenteras personer och varelser i text och bild som en inledning och boken avslutas med karta och beskrivning av demonledaren Guishens skrämmande armé. Boken som är uppdelad i tio kapitel ansluter sig tätt till föregående delar och serien bör läsas kronologiskt. I takt med Lins ökande mognad fördjupas hennes konflikter. Hur hennes framtid gestaltar sig sedan Guishen besegrats ska inte avslöjas här. De Dödas rike får med Demonernas hämnd en värdig avslutning.

Karin Engvén, BTJ